Happnrge spurte

Meny

Happnrge spurte

Hvor mange dialekter er det i norge hønefoss

har også spilt en rolle for utviklinga av felles dialekttrekk i Norge. Det kan også argumenteres hvem? Vestnorsk har høg tone først i ordet, og tonen fell mot slutten av ordet (kalla høgtone austnorsk har låg tone først i ordet, og tonen stig så mot slutten av ordet (kalla lågtone). Tonelag i norsk av, martin Skjekkeland, 2015 /Fintoft og Mjåvatn 1980. Utdypende artikler om de enkelte dialektene Litteratur Aasen, Ivar: Norsk Grammatik, 1864, Finn boken Christiansen, Hallfrid: Norske dialekter, 1946-48, Finn boken Jahr, Ernst Håkon og Olav Skare, red.: Nordnorske dialektar, 1996, Finn boken Jahr, Ernst Håkon (red. Langs kysten fra Sørlandet til Stavanger finner man konsonantane: b, d og g for p, t og k mellom vokaler eller i slutten av ord, (t.d. Det sterkeste argumentet for dette er at det ikke er noen skarpe grenser mellom dem. Særlig urbaniseringen i tiden etter andre verdenskrig har fremskyndet denne utviklingen.

Dialekter kan overlappe noe med det som heter "sosiolekt det vil si mer klasserelatert tilhørighet i uttalen. Vestlandske dialekter har enten -a eller -e i infinitiv, men aldri kløyvd infinitiv. Nordnorsk rediger rediger kilde Nordnorske dialekter har stort sett -a som bestemt artikkel i entall av sterke og svake hokjønnsord, men -o/æ/å forekommer også i svake hokjønnsord på Helgeland og i Salten. I flere av byene våre er det nokså vanlig å finne to talemålsvarianter. I Norge var skriftspråket lenge dansk fordi Norge og Danmark var ett kongerike, og i sko-len måtte elevene snakke et slags norsk-dansk standardtalespråk. Marius Hægstad på begynnelsen av 1900-tallet. Til østnorsk har man regnet dialektene på Østlandet og i Trøndelag, til vestnorsk dialektene på Vestlandet og i Nord-Norge. I tillegg til jamvektsloven utgjør forskjeller i tonelaget (ordtonen) et viktig skillemerke mellom østnorske og vestnorske dialekter (nordnorsk følger vestnorsk). I disse dialektene er -a vanligst (for eksempel bygda og husa).

I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige hovedgrupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen. Østlandsk rediger rediger kilde I de ytre delene av Østlandet blir det talt vikværsk og grenlandsmål mens det på flatbygdene lenger nord tales opplandsk eller midtøstlandsk. Klikk for å gå tilbake til toppen. På Sørvestlandet finner man -o/å, (for eksempel bygdå og huså lenger nord finner man -i ( Indre Sogn og enda lengre nord finner man -a. Jeg vil si at det finnes like mange dialekter som det finnes steder.

For at alle de fastlands nordiske språkene (norsk, dansk og svensk) er ett språk. Vestnorsk og det meste av Nord-Norge har ikke tjukk l (tjukk l finnes sør i Nordland fylke). Andre målmerker rediger rediger kilde Palatalisering er også utbredt over det nordlige Østlandet (Oppland og Hedmark det nordlige Vestlandet (Nordfjord og Møre og Romsdal Trøndelag og Nord-Norge (unntatt Øst-Finnmark). Nordnorsk har stort sett apokope, det vil si ingen ending i infinitiv. Person: je(i) på flatbygdene, og e(g) i fjellbygdene. Vestnorsk har i slike ord høy tone først i ordet, og tonen faller deretter mot slutten av ordet (kalt høytone-dialekter).

..

Linni meister porn video norgesmester gruppesex

Sex i bergen møteplassen norge

Trenger referanse Dialektene langs de politiske grensene går gradvis over i hverandre og hele det nordiske språkområdet med unntak av samiske språk, kvensk, meänkieli og finsk er ett dialektkontinuum. Men etter at Norge ble selvstendig i 1814, mente noen at elevene burde få bruke sitt eget talemål altså dialekten, og i 1878 ble det lovfestet at læreren måtte tilpasse seg elevens talespråk. CC BY.0, i Norge finner vi mange ulike dialekter, varianter av norsk talemål som brukes innenfor et geografisk område. Ulike varianter av e(g) er brukt i begge disse områdene. Disse naturforholdene var tidligere gjerne til hinder for samferdsel og direkte kontakt. Før vi fikk Internett, radio, fly og biler var det vanskelig å snakke med folk som bodde andre steder i landet. Dialektene står sterkere i Norge enn i mange andre land, der rosa utflod etter samleie sexfantasi flertallet i dag snakker standardisert talemål som gjerne ligner på skriftspråket.